De Mindf*ck van Goede Voornemens
We kennen het allemaal. Wanneer op 31 december de vuurpijlen de lucht inschieten, proosten we op het nieuwe jaar en vertellen we onszelf en elkaar dat dit nieuwe jaar echt óns jaar wordt. Vanaf nu gaat het roer om en pakken we het allemaal anders aan. We gaan nu echt stoppen met roken, meer bewegen en gezonder eten. Maar in werkelijkheid sneuvelen deze voornemens gemiddeld na een week of drie en blijkt de jaarwisseling toch niet het magische moment waar de meeste mensen op hadden gehoopt. We gaan door op oude voet en de goede voornemens verdwijnen stilletjes in een la. Tot het moment dat de dagen weer beginnen te lengen en het voorjaarszonnetje zich laat zien. De zomer komt snel dichterbij en we stoffen onze goede voornemens weer af. Deze zomer wordt dé zomer dat we eindelijk eens met een wasbordje op het strand verschijnen. Helaas verdwijnen ook deze voornemens na een week of drie weer onderin diezelfde la. Bij The Power Lifestyle noemen wij dit de 'Mindf*ck van Goede Voornemens'. In onze gym op IJburg spreken we veel mensen die keer op keer in deze valkuil zijn gestapt en rondjes draaien in de cirkel van goede voornemens.
Het probleem van goede voornemens is dat deze worden gemaakt op een moment dat de motivatie om te veranderen hoog is. Deze motivatie voelt super krachtig en geeft ons het idee dat we alles kunnen bereiken wat we ons voornemen. Helaas is motivatie een brandstof die bijzonder snel opraakt. Ons reptielenbrein is namelijk helemaal niet uit op verandering en heeft het liefst dat de dingen constant hetzelfde blijven. Het gevoel van motivatie ebt daarom snel weer weg en dan blijkt het volhouden van die goede voornemens nog een behoorlijke klus. Zijn alle goede voornemens dan gedoemd om te mislukken? Gelukkig is dat zeker niet het geval. Maar wil je daadwerkelijk resultaat behalen dan vraagt dit om een andere en slimmere benadering.
Dit is waarin wij de members van onze sportschool op IJburg (Amsterdam-Oost) begeleiden. Wij helpen mensen niet met een quick fix naar tijdelijk resultaat maar zetten ons in voor duurzame gedragsverandering. Het doorslaggevende ingrediënt hierbij is: commitment. De letterlijke betekenis van het woord commitment is de combinatie van verplichting, belofte, overtuiging, inzet en betrokkenheid. Maar wat betekent dit nu echt? We kunnen wel zeggen dat we commitment hebben maar slechts zeggen dat we iets gaan doen, maakt nog niet dat we het daadwerkelijk doen: zeggen dat iets een commitment is, maakt het nog geen echt commitment. In sommige gevallen is ons commitment overduidelijk. Denk aan de zorg van een ouder voor zijn kind. De meeste ouders gaan door roeien en ruiten als het gaat om het welzijn van hun kind. Zij doen wat nodig is, ongeacht de omstandigheden. Denk je nu eens in wat je kunt bereiken als je dit type commitment ook daadwerkelijk zou toepassen op andere onderdelen van je leven.
Vanuit onze gym op IJburg hebben wij al veel mensen begeleid bij het behalen van duurzame en krachtige resultaten. Zij zijn uit die oneindige cirkel van goede voornemens gestapt en hebben daadwerkelijk de veranderingen gerealiseerd waar anderen alleen van dromen. Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Meld je dan aan voor onze Masterclass 'De Structuur voor Krachtig Resultaat' en maak vrijblijvend kennis met onze methodiek.